L'autora

Benvinguda

En aquest blog trobareu un munt d'informació sobre el curs d'educació física de 2n d'ESO. D'aquesta manera, podreu tenir sempre al vostre abast tot el que necessiteu saber per aconseguir el millor resultat possible d'aquesta matèria.

També podreu gaudir de vídeos dels diferents esports que anirem coneixent durant el curs. aquests videos poden ser explicatius, i també els passarem a classe, o simplement ser videos que podem considerar molt interessants.

Per acabar aquesta presentació, simplement dir que podreu accedir a apunts, exercicis i correccions que aniré posant en aquestes pàgines.

Benvinguts i benvingudes a l'Educació Física del Banús!!!

L'escalfament

L’escalfament és una activitat molt important, com més intensa és l’activitat a realitzar,més necessari és l’escalfament.L’escalfament constitueix la part inicial, el preludi de la competició i de l’entrenament.

• Què s’entén per escalfament? Definicions:

- “És un conjunt d’exercicis que es realitzen immediatament abans d’una activitat queproporciona al cos un període d’ajust del descans a l’exercici, o sigui, una adaptaciódes del repòs a un treball més intens”.- “Conjunt d’activitats o d’exercicis realitzats amb la finalitat de preparar el nostre cos(sistema muscular, articular i cardiorespiratori), i disposar-lo per a un rendiment posterior que es realitza prèviament a tota activitat física en la que la exigència sigui superior a la normal”.

 Per a què es realitza l’escalfament? Objectius:

L’escalfament té com a objectiu preparar l’individu per a un rendiment òptim (físicament,fisiològic i psicològic) per a l’activitat física i evitar o disminuir el risc de lesions.• Efectes sobre l’organisme:Si s’inicia l’activitat física mitjançant un escalfament, s’aconsegueix que tots els nostres sistemes (cardiocirculatori, respiratori, muscular i nerviós) comencin a treballar de forma progressiva, sense brusquedat. Els canvis i/o adaptacions de l’organisme seran en els següents nivells:A nivell Fisiològic:- Augmenta els paràmetres fisiològics cardiorespiratoris: Freqüència cardíaca (Fc), Freq. respiratòria, VMC (volum de sang), etc.- Augmenta la temperatura corporal- Prepara el sistema locomotor (músculs i articulacions)A nivell Nerviós:- Facilita la coordinació neuromuscular per realitzar un gest tècnic específic- Permet un recordatori dels moviments a realitzar- Prevenir lesionsA nivell Psicològic:- Predisposa psicològicament per a l’esforç posterior- Elimina/disminueix l’ansietat pre-competitiva- Facilita la concentració en el treball a realitzar- Prepara el cos, predisposa i motiva psicològicament Evita lesions
Els símptomes que permeten apreciar la realització correcta de l’escalfament són molt objectius i individuals (estar a punt psicològicament és el més important). Objectivament es pot apreciar a través de la sudoració (senyal de pèrdua de calor) i arribar de manera estable a unes 120 pulsacions/1minut són els signes adequats.

 Tipus d’EscalfamentsSegons el tipus d’activitat que es realitzi:

GENERAL
S’activen o s’escalfen tots els grans grups musculars i sistemes funcionals i que servirà per a qualsevol activitat física que anem a realitzar. Consisteix en exercicis generals de locomoció, de força, de mobilitat articular, etc., realitzats a una intensitat baixa.
ESPECÍFIC
Realitzat després del general. Activació de grups musculars concrets i sistemes funcionals per a les tècniques precises de l’activitat per a la qual es calenta. Són moviments pareguts al gest esportiu real desenvolupats a una intensitat menor.


 Requisits que ha de complir un Escalfament:


 variables / característiques:
1. Duració: la durada pot ser molt variable, depèn de l’activitat que es realitza i del nivell de l’esportista. Com a norma general hi ha prou amb 10 a 20 minuts
2.Intensitat: ha de ser progressiu i gradual, comença amb una intensitat baixa o mitjana iaugmenta progressivament i que no provoqui fatiga; per exemple, utilitzar les següentsconsignes o normes per controlar aquest esforç (en subjectes principiants):“Córrer suaument i que puguis xerrar”; i control a través de la Freqüència cardíaca(Fc).
3. Requisits de mobilitat: cal moure totes les articulacions del cos des del coll fins als turmells i peus. Cal seguir un ordre d’execució: no oblidar-se de qualsevol zona corporal i muscular. S’aconsella seguir una direcció, per exemple, de dalt a baix o a l’inrevés:- Començar pel coll i acabar pels turmells, és a dir, de dalt a baix.- o començar pels turmells i acabar pel coll, és a dir, de baix a dalt.- De cada exercici en podem fer: - “X” repeticions.- Fer-ho durant “X” metres.- Fer-ho durant “X” segons.“Els exercicis s’han d’executar de forma progressiva, és a dir, suau les primeres repeticions, forçant una mica més en cada repetició”.

• Parts o fases de l’Escalfament General i Específic:


1. Posada en acció / en marxa o de resistència
2. Exercicis de mobilitat articular: Dinàmica (A vegades aquesta fase està inclosa en la fase nª1)(Flexibilitat) Estàtica: estiraments(Sovint, aquesta fase es fa després dels exercicis de sobrecàrrega)
3. Exercicis generals de sobrecàrrega o força (exercicis relacionats + amb component de força)
4. Exercicis Específics de l’esport/activitat a treballar
5. Petita “Relaxació”: per recuperar la petita fatiga producte de l’escalfament, i preparar-se i concentrarse per a la sessió o competició“Aquí vindria la sessió d’entrenament pròpiament dita o el partit”
6. Tornada a la calmarealitzat una vegada acabada la sessió/l’entrenament i abans d’anar-se’n a la dutxa. Aquesta és una part molt important de l’escalfament que, sovint, no es realitza.


 Parts o fases de l’Escalfament General i Específic: Característiques

1. Posada en acció / en marxa o de resistència:Carrera suau i exercicis de locomoció que activaran el sistema cardiovascular. És un treball general que activarà tot l’organisme y principalment als sistemes cardiorespiratori.L’objectiu d’aquesta fase és augmentar la temperatura corporal, per això, cal córrer un mínim de 5-6 minuts.És un treball que es pot fer molt variat amb diferents passos de carrera (endavant, endarrere, lateral, canvis de direcció, salts, etc.), i que durarà + entre un mínim de 6 minuts a 10’.Dinàmica: A vegades aquesta fase està inclosa en la fase nª1.• Posada a punt de totes les articulacions. Incidir en les que suportaran major esforç.• Mobilitat o Flexibilitat dinàmica: realitzar cercles,
2. Exercicis de mobilitat articular: balanceigs, girs de les articulacions(Flexibilitat) Estàtica: estiraments• Mobilitat o Flexibilitat estàtica: estiraments dels principals grups musculars (sense moviment) (Sovint, aquesta fase es fa després dels exercicis de sobrecàrrega)
3. Exercicis generals de sobrecàrrega o força(exercicis relacionats + amb la força)Exercicis dels principals grups musculars que incideixen sobre el sistema neuromuscular.
4. Exercicis Específics de l’esport/activitat a treballar:El seu objectiu és acostumar als músculs que intervindran directament en els moviments específics, millorant els encadenaments tècnics i centrar l’atenció de l’esportista en el moviment de competició. Consisteix en exercicis que actuen sobre la musculatura concreta que s’utilitzarà en l’activitat esportiva. Són moviments pareguts al gest esportiu realitzats a un intensitat inferior.
5. Petita “Relaxació”per recuperar la petita fatiga producte de l’escalfament, i preparar-se i concentrarse per a la sessió o competició. Es realitzen 1 ó 2 exercicis de manera suau.“Aquí vindria la sessió d’entrenament pròpiament dita o el partit”
6. Tornada a la calmarealitzat una vegada acabada la sessió/l’entrenament i abans d’anar-se’n a dutxar, es sol córrer suaument, estirar de manera suau els músculs que més s’han treballar durant la sessió per no aturar de manera brusca.

Exemple d’un escalfament:

1. Posada en accióRealitzar moviments de locomoció (caminar, córrer, saltar, transport), generalment en condicions habituals de desplaçament.La carrera és l’exercici que millor respon a la principal finalitat que es vol aconseguir amb l’escalfament.L’objectiu d’aquesta fase és augmentar la temperatura corporal, per això, cal córrer un mínim de 5-6 minuts.S’ha de començar pels grans músculs del cos, normalment les cames, amb una cursa suau, que progressivament anirà pujant d’intensitat, incorporant exercicis de les extremitats superiors i altres exercicis que facin treballar més les extremitats inferiors.Per exemple:- Cursa amb petits salts- Salts laterals amb rodament de braços- Cursa tocant els malucs amb els talons- Cursa lateral, al galop,…2. Mobilitat articular i estiraments dels principals grups musculars :(flexibilitat dinàmica i estàtica)Després es realitzaran exercicis de mobilització articular, dels braços, del tronc i cintura(malucs), i cames fins que hagin intervingut totes les parts del cos. També es realitzen exercicis de flexibilitat estàtica (estiraments)
3. Exercicis generals de sobrecàrrega o força: (exercicis relacionats amb la força)S’activen altres grups musculars com, per exemple, fer abdominals, flexions i extensions de braços, jocs d’empènyer i estirar, bots a pata coixa, etc.
4. Exercicis Específics de l’esport a treballar:Nota: veure fitxa part específica de l’escalfament
5. Petita “Relaxació”:Per exemple fer tremolar les cames per relaxar-les, botar suaument i deixar els braços morts i que es relaxin, etc. “Aquí vindria la sessió d’entrenament pròpiament dita o el partit”
6. Tornada a la calmarealitzat una vegada acabada la sessió/l’entrenament i abans d’anar-se’n a dutxar: córrer suaument, estirar de manera suau els músculs que s’han treballar durant la sessió per no aturar de manera brusca.


Exemples gràfics d'escalfament


1.- Escalfament general: desplaçament articular






2.- Estiraments



3.- Escalfament general: carrera









4.- Escalfament específic: Tennis





5.- Escalfament específic: Voleibol






6.- Escalfament específic: Basquet







7.- Escalfament general: Futbol